בסוף הקיץ, כשנדמה שהכול יבש, צצים להם פירות האשחר, קטנים ומתוקים להפליא, משמחים את העין ומזכירים ששפע הוא עניין של תודעה.
אין כמו הטעם העסיסי של פירות קיץ הגדלים בר: תאנים, ענבים, חרובים, פטל, שקדים ואשחרים. אך, האם נתקלתם אי פעם בעץ או בשיח אשחר?
אשחר הוא שיח גבוה או עץ נמוך קוצני במיוחד, על ענפיו פירות קטנים עגולים סגלגלים, יפים למראה ומעוררי תיאבון. ניתן למצוא אשחרים ביערות, בחורשים, בין סלעים ולצדי שבילים, לרוב בשכנות לעצי זית ואלה.
ישנם כמה מינים של אשחר הגדלים בר בארץ ישראל: ארץ ישראלי, מנוקד, רחב עלים.
משפחה בוטנית: אשחריים.
חודשי ליקוט הפירות: אוגוסט- ספטמבר, הפירות בשלים כאשר הם בצבע סגול-בורדו כהה.
סגולות רפואיות: פירות האשחר עשירים בוויטמינים C ו-A, ובנוגדי חמצון שמגינים מפני סרטן, מטהרים את הדם, מאיטים תהליכי הזדקנות, משפרים את מראה העור והשיער, מגמישים את כלי הדם ומגינים על הלב.
אזהרה: בזרעי פירות האשחר ישנם חומרים משלשלים (מה שגם הופך אותם לתרופה נגד עצירות). לכן חשוב לא לבלוע את הזרעים, ובכלל, לא לאכול יותר מדי אשחרים בבת אחת.
מתכון לטיפול בעצירות:
- מבשלים כוס פירות אשחר ב- 3 כוסות מים למשך רבע שעה, עם מכסה סגור.
- מסירים מהאש ומוסיפים לסיר צמחים ארומטיים סופחי גזים, משפרי עיכול.
- כפית מכל צמח: זרעי שומר, אניס, קימל, פרחי קמומיל, עלי מנטה.
- שומרים מכוסה עד שמתקרר.
- מסננים דרך חיתול בד ומוסיפים על כל 100 מ"ל נוזלים 60 גר' דבש.
- הסירופ נשמר חודשיים בקירור, נוטלים כפית סירופ בתוך כוס מים לפני השינה.
יש לשתות במצבים אקוטיים בלבד של עצירות, לא מומלץ כטיפול לטווח ארוך.
חובה להתייעץ עם נטורופת או הרבליסט קליני להמשך טיפול כרוני.
ניתן לשימוש כחלק מתוכנית לניקוי רעלים.