חסת המצפן, צמח בר אפרורי וצנוע, מצפין בתוכו סגולות מרפא מופלאות.
זמן ליקוט לצורכי רפואה: סוף יולי עד אמצע ספטמבר, כאשר היא עבה וגסה וברגע שקוטפים את העלה מופרש ממנו חֵלב לבן-צהוב, סמיך ודביק. העלים הצעירים טובים למאכל בחורף.
משפחה בוטנית: מורכבים. חסת המצפן היא קרובת משפחה של החסה התרבותית, אך אינה דומה לה במראה.
חלקים בשימוש: עלווה.
רובנו אוהבים חסה בסלט, אך האם חשבתם פעם לחלוט חסה מרגיעה, שתעזור לשינה טובה עם חלומות טובים ועמוקים או תרגיע דווקא שיעול עוויתי?
חסת המצפן היא צמח בר צנוע וחזק שנפוץ בחורש, בשדה ובגינה. בסביבת המגורים שלנו היא נוטה לפרוץ מתוך מדרכות וקירות בטון, כאילו מתעקשת שנראה אותה ונשתמש בה. יש לה שליחות גדולה ברפואת הצמחים, עם פעילות עצבית המרגיעה את הנשמה. מקור שמה הוא כיווּן צמיחת העלים, שתמיד פונים מהגבעול צפונה ודרומה.
טיפול: חסת המצפן מתאימה לטיפול בהפרעות שינה, חרדה, כאבי ראש, היפראקטיביות ושיכוך כאבים. ידועה כצמח חלימה ועובדת גם על רוגע בזמן הערות. היא מרגיעה מערכת נשימה עוויתית, מתאימה למצבים של שיעול לא פרודוקטיבי, לליחה תקועה, לטיפול בשיעול יבש, טורדני, כרוני, עוויתי, ברונכיטיס ואסתמה. מטפלת גם בכאבי בטן עוויתיים, נוקשות בשרירים, ובכאב בחזה על רקע לחץ נפשי. ההשפעה שלה דומה לזו של קודאין ומורפין אך בעוצמה נמוכה יותר וללא סכנת התמכרות. הצמח מתאים גם לילדים אשר סובלים מביעותי שינה או מקושי להירדם.
לשינה טובה ורגועה
- לחלוט 3-2 עלים בכוס מים רותחים, לכסות לכמה דקות ולשתות כחצי שעה לפני השינה.
להרגעת שיעול עוויתי
- מומלץ לחלוט 3-2 עלים בכוס מים רותחים, לכסות לכמה דקות ולשתות להרגעת התקף השיעול.